Lär din djurkompis roliga trick

Lär din djurkompis roliga trick

2 kommentarer

Del 1.

 

Hjärnan är expert på att göra associationer, att koppla ihop olika saker. Så är det för oss och så är det för andra djur. Det här kan vi använda för att lära våra djurkompisar en massa roliga trick. Hundar är kanske det husdjur som vi oftast lär gulliga trick, till exempel att räcka vacker tass, men du kan helt klart lära din katt, kanin, häst eller till och med din fisk saker.

Det finns en riktigt bra genväg för inlärningen, att lära djuret en signal för belöning. Här kan du läsa om det allra första steget i den inlärningen.

 

 

Showiga delfiner

Har du sett delfinshower på TV eller i verkligheten? Då har du hört hur tränarna blåser i visselpipor när delfinerna gör ett trick, till exempel hoppar genom en ring. Visselsignalen säger till delfinerna att ”Precis där gjorde du rätt! Nu ska du få belöning!”. Delfinerna simmar till kanten och får en fisk.

Inlärning som den här består av många steg. Det allra första steget i träningen består av att tränarna lär delfinerna att förknippa visselsignalen, som först inte betydde något, med smarrig fisk. Alltså det vi pratade om i förra inlägget – respondent betingning. Det gör de genom att blåsa i visselpipan och direkt ge fisk, gång på gång. Då kommer till slut själva visselsignalen att ge samma kroppsliga reaktioner som fisken gör.

 

Fisksmak (obetingat stimulus) –> härlig känsla (obetingad respons)

Visselsignal (betingat stimulus) –> härlig känsla (betingad respons) 

 

Träna ditt husdjur

Det här kan vi göra med våra djur hemma också. Vi kan ganska enkelt lära dem massor av roliga saker. Du borde verkligen pröva! Det är så kul!

I filmen högst upp tränar jag mina hundar att utföra olika trick. Om du lyssnar noga så kan du att höra ett klickande ljud innan hundarna får en godbit. Istället för en visselpipa så använder jag en klicker, en liten dosa med en knapp. När jag tycker på knappen så hörs ett tydligt klickande ljud. Signalen visar att hunden gjorde rätt precis i det ögonblicket.

 

Steg 1 i träningen – respondent betingning

Inlärningen sker som sagt i många steg. Vi börjar här med det första steget, att klickljudet ska associeras med hundens upplevelse av maten.

 

Smak av skinka (obetingat stimulus) –> härlig känsla (obetingad respons)

Klicksignal (betingat stimulus) –>  härlig känsla (betingad respons) 

 

 

Vilken signal ska jag välja?

Den signal du väljer kan som sagt komma från en visselpipa eller en klicker, men den kan lika gärna vara ett annat ljud. För att signalen ska bli riktigt effektiv i träningen är det bra om den inte används så mycket i det övriga livet. Hitta ett ljud som du bara använder i träningen. Den ska vara tydlig och ganska kort. Signalen ska dessutom alltid, precis varje gång, förstärkas med en godis eller något annat som djuret gillar. Annars försvinner effekten efter ett tag.

 

Lycka till!

Har du tränat såhär och vad du då använt för signal? Kanske kommer du att göra det nu för första gången. Berätta gärna hur det går!

 

 

 

 

 

 

B

2 kommentarer
7

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Jonas januari 17, 2020 - 9:23 f m

Går det att lära Winnie konster tro?

Svara
Lotta januari 20, 2020 - 6:53 f m

Det är jag helt säker på! Försök!

Svara

Lämna gärna en kommentar

Meny
Om du letar efter något särskilt kan du förhoppningsvis hitta det här.