Vad får oss att må bra?

Vad får oss att må bra?

8 kommentarer

Just nu är många av oss oroliga. Världen känns hotfull, tryggheten ruckas. Ett osynligt litet virus har ställt vår tillvaro på ända.

Vi tvättar och tvättar, undviker potentiell smitta och försöker navigera i alla uppdateringar och katastrofprofetior. Men kan vi göra något för att må bra? Vad är viktigt? Finns det något recept, något trick att ta till?

Martin Forster som är psykolog och författare till flera böcker, skriver i sin bok Jag törs inte men gör det ändå, att det här med välmående har studerats många gånger och att det faktiskt finns två saker som gång på gång har visats vara jättebra för oss.

 

1. Vi mår bra när vi engagerar oss i och bryr oss om andra

Forskningen är tydlig – vill vi vara riktigt snälla mot oss själva, ska vi vara snälla mot andra. Så är det.

Jag fick häromdagen ett så fint exempel på en annan människas omtanke och generositet i det lilla. Det var på apoteket, jag skulle hämta ut lite mediciner. Jag kände mig låg, coronaoron låg som en blöt filt över allt, ständigt nya uppdateringar om faror och med förmaningar. Så var det min tur i kassan. Tjejen som stod i kassan sa efter en stund att hon tycker mycket om Familjepsykologens blogg och Instagram. Hon berättade om hur hon använt en andningsövning på lunchen, att det hade hjälpt henne. Det berörde mig, jag blev så glad att hon gillar det jag skriver och lika glad över att hon var så generös.

Den här tjejen gjorde alltså något som liksom sköt härlighetspilar åt flera håll. Jag fick en dos värme och om vi ska tro forskningen så gav det även henne en bra känsla.

Nu i coronatider finns det många tillfällen att visa omtänksamhet om andra. Handla åt någon. Skicka ett snällt mail. Tvätta händerna noga för att skydda sårbara. Vara vänlig mot någon som är orolig. Det räcker långt. Och att göra dessa omtänksamma saker leder alltså till att vi mår bättre själva. Det är en sådan win-win! Så fiffigt har naturen ordnat det för oss sociala varelser. Visst är det fint?

2. Vi mår bra när vi jobbar på att skapa mening i vardagen

Vårt liv består av tusen och åter tusen små vardagssysslor. Att satsa på att dessa sysslor blir meningsfyllda, det verkar vara en riktigt god jord för härliga känslor. Ja, det verkar vara en dunderkur för vår själ att se till att fylla det lilla livet med mening, istället för att bara ta sig igenom det för att komma till helg och semester.

Det här kan vara att göra saker med familjen eller ha en hobby som du gillar. Att jobbet känns givande. Eller kanske att göra tråkiga uppgifter i vardagen roligare?

Själv glömmer jag ofta bort det sista. Johan lagar nästan all mat. Det är perfekt, jag älskar det, SÅ skönt att bara sitta och vänta på maten som ett barn. Men sedan, åh nej, då vill jag ju sitta kvar!! Då släpar jag mig in i köket och muttrar över disk och högar.

Men ibland inser jag på att jag faktiskt kan göra min stund i köket lite mysigare. Då brukar jag sätta på musik, ofta en särskild låt, Dream A Little Dream av Robbie Williams och Lily Allen. Den får mig att känna mig som en tjusig 40-talsfru i en snitsig film. Utan alla kvinnofientliga knepigheter som fanns på den tiden förstås. Nej, de klipper vi bort, behåller bara känslan av glamour, läppstift och en cocktail.

Det här lilla självbedrägeriet funkar alltid! Jag fixar undan disken, köket blir fint. Det må vara en värdslig sak men det känns bra. Vi har fixat mat och plockat undan. Familjemaskineriet puttrar på och det känns meningsfullt i det lilla.

Vad är meningsfullt för dig i vardagen? När trivs du? Har du några knep?

 

Fokusera utåt istället för inåt

Det verkar helt enkelt vara så att vi blir gladare och nöjdare när vi fokuserar på annat än oss själva. Känslorna får finnas, det är inte konstigt om vi är oroliga just nu. Men när vi vänder uppmärksamheten mot livet runt oss och gör saker i vardagen som ger oss själva och andra mening och glädje, då stiger välmåendet. Så värt att tänka på nu när vi behöver det som mest.

 

 

8 kommentarer
17

8 kommentarer

Birgitta Ling mars 18, 2020 - 7:39 e m

Så himla glad och nöjd jag blir av dina trygga ord! Sitter i självvald karantän med min älskade pga influensasymtom! Kramar till er!

Svara
Martina mars 18, 2020 - 9:32 e m

Jag håller med dig i allt Lotta!

Svara
Kersti Gabrielsson mars 23, 2020 - 7:32 f m

Absolut!

Svara
Kersti Gabrielsson mars 20, 2020 - 1:58 f m

Lotta!
Spontan första reaktion på ditt inlägg:
Allt vad ni vill att människor ska göra er
Ska ni också göra dem! (Jesus)
Han var en god människokännare mannen från Nasaret!
Delad glädje är dubbel glädje.
Delad sorg är halv sorg. (Folklig klokskap. Möjligen med religiösa förtecken.)
Inget är nytt under solen. En behöver bara ibland bli påmind om saker en redan vet/kan!
Speciellt i trängda lägen har en inte tillgång till sina kunskaper. Kan inte vara snäll mot sig själv när en är deprimerad t.ex.
Det är så härligt med den här bloggen! Jag blir alltid på gott humör av att öppna den och ”tanka” positivt förhållningssätt!
I dessa tider måste många stå ut med sig själva på heltid. Får lov att hålla sig hemma och undvika att träffa människor. Bra om en är god vän -eller bästa- med sig själv då

Svara
Raina Berkeley Rubia augusti 10, 2020 - 8:18 f m

Bonne continuation pour ton blog que je continue à suivre réguliérement. Raina Berkeley Rubia

Svara
Stefan Boström augusti 22, 2020 - 7:08 f m

Tack för ett fint inlägg som jag läste först nu! Jag har saknat dina inlägg, de får mig att le och känna mig lite omhuldad av mig själv oavsett var jag är när jag läser.

Svara
Hannas krypin november 22, 2020 - 11:58 f m

Första gången jag kikar in här hos dig. Det här tyckte jag var ett fint inlägg att läsa. Vad fint av tjejen i kassan att faktiskt säga det hon tänkte, att hon uppskattar bloggen. Ofta är det ju de där små sakerna som betyder så mycket. Sånt som man tycker inte är så märkvärdigt men som är allt för den personen som tar emot.

Svara
Lotta november 24, 2020 - 10:43 f m

Ja, visst är det så! När någon är generös på det sättet blir det så tydligt. Och precis det du gör nu, skriver de här raderna. Stort tack! <3

Svara

Lämna gärna en kommentar

Meny
Om du letar efter något särskilt kan du förhoppningsvis hitta det här.